معاون امورد شهرداریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور با اشاره به اینکه 80 درصد پسماندها در کشور، دفن میشود، گفت: روزانه 1500 نترمکعب شیرابه از زبالههای کشور وارد طبیعت میشود.
به گزارش صدای ایرانیان (کمیته محیط زیست) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام)، علی نوذرپور، معاون سازمان شهرداریهای و دهیاریهای کل کشور روز چهارشنبه اول بهمنماه در نشستی با نام «نشست تبیین راهبردهای کلان دولت در مدیریت پسماندهای ساحلی شمالی» گفت: بر اساس قانون از سال آینده هرگونه دفن غیر بهداشتی پسماند در شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت خصوصا شهرهای ساحلی ممنوع است.
او با اشاره به حل نشدن مشکل ساماندهی پسماند در ایران گفت: تنها به دنبال آخرین راهکار یعنی زباله سوز رفتهایم و این در حالی است که به گفته نوذرپور، حلقه نخست مدیریت پسماند، تفکیک از مبداء است که برای آن باید آموزش و فرهنگسازی را در دستور کار جدی قرار گیرد.
معاون سازمان شهرداریهای کشور همچنین اعلام کرد از این پس هر گونه اقدام جدیدی برای احداث زبالهسوز در سه استان ساحلی خزر باید مبتنی بر مطالعه و تایید سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت کشور باشد.
در نشست تبیین راهبردهای کلان دولت در مدیریت پسماندهای ساحلی شمالی، سعید متصدی، معاون محیطزیست انسانی سازمان حفاظت محیطزیست نیز یکی دیگر از سخنرانان بود. او هم در صحبتهای خود عدد و رقمهای دیگری را از وضعیت تولید زباله در کشور اعلام کرد.
او با تاکید بر ضرورت اجرای طرح تفکیک از مبداء زباله در استان مازندران، افزود: محدودیت اراضی برای ایجاد مراکز دفع و دفن پسماند به ویژه در استانهای شمالی، عدم اجرای طرح تفکیک از مبدا پسماند، عدم تخصیص اعتبار لازم، عدم اجرای طرح های جامع مدیریت پسماند در شهرها، دفع غیر اصولی و غیر بهداشتی پسماندهای صنعتی، پزشکی و ویژه در محیط های طبیعی، انجام تفکیک غیر بهداشتی در پسماندهای اکثر مراکز دفع و فقدان ساز و کار اجرایی مدیریت پسماندهای ناشی از فعالیت های دریانوردی و شیلاتی و گمرکات، مهم ترین چالش های مدیریت پسماند در استان های ساحلی خزر است.
مازندران، رتبه نخست تولید پسماند در میان استانهای حاشیه خزر
متصدی با اعلام اینکه تولید سرانه پسماند در استان مازندران ١٠٠٠، گیلان ٩٠٠ و گلستان ٥٩٠ گرم به ازای هر نفر در روز است، افزود: استان مازندران با تولید 2541 تن پسماند روزانه در بین استان های حاشیه خزر در رتبه نخست و پس از آن گیلان با ١٩٥٠ تن و گلستان گلستان ٩٠٠ تن در رده های بعدی تولید پسماند قرار دارند.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به این که بیش از یک چهارم پسماندهای کشور در هفت استان ساحلی شمالی و جنوبی تولید می شود، تصریح کرد: اجرای برنامه های کاهش تولید پسماند، استفاده از پتانسیل های سمنها و شوراها در برنامههای کوتاه مدت، استفاده از پتانسیل رسانههای استانی در ارتقای فرهنگ عمومی، ترویج استفاده از الگوهای صحیح مصرف به ویژه عدم استفاده از پلاستیک، پاکسازی محیطهای شهری، روستایی، ساحلی و جنگلی از پسماندها به عنوان یک اقدام نمادین در شروع عملیات مدیریت جامع پسماند، همچنین تسهیل در ایجاد و بهره برداری از سیستمهای بازیافت و فرآوری پسماندها و تولید انرژی مهمترین بخشهای برنامه کوتاه مدت مدیریت پسماند در استانهای ساحلی خزر است.
به نوشته روزنامه شرق جدیدترین آمار اعلامشده در رابطه با میزان زباله تولیدشده در ایران، نشان میدهد ایرانیها سالانه حدود 20میلیون تن زباله تولید میکنند. مطالعات کشوری در حوزه پسماند توسط وزارت کشور نشان میدهد سرانه تولید روزانه زباله برای هر نفر 700 گرم است.
با درنظرگرفتن همین موضوع و توجه به این نکته که بر اساس آخرین آمار منتشرشده در پایگاه اطلاعرسانی مرکز آمار، جمعیت کل کشور 77میلیونو380هزارنفر بوده، اگر میزان زباله تولیدشده توسط این جمعیت در یک روز را محاسبه کنیم به عدد 54میلیونو166هزار کیلوگرم زباله در روز میرسیم. حالا ضربکردن همین عدد در 365روز سال نشان میدهد ایرانیها سالانه 19میلیونو770هزار تن زباله تولید میکنند. برای درک بهتر این میزان تولید زباله که نزدیک به 20میلیون تن در سال است، بهتر است بدانیم کل تولید گندم در ایران، سالانه کمتر از 15میلیون تن و کل تولید برنج در کشور سالانه در حدود دومیلیونو300هزار تن است.
از میزان کل زبالههای تولیدشده در کشور 20درصد زبالههای تولیدشده توسط روستاییان است و 80درصد مابقی را ساکنان شهرهای کشور تولید میکنند. با این همه، آمار و ارقام اعلامشده از سوی مسوولان نشان میدهد از این میزان تنها 20درصد زبالههای شهری بازیافت میشود. 20درصد زباله شهری به نسبت کل زبالههای تولیدی در کشور برابر با سهمیلیونو160هزار تن میشود. این عدد حکایت از آن دارد که سالانه 16میلیون و 610هزار تن زباله تولیدشده در زمین دفن میشود.