علیرغم ادعای وزیر ارتباطات اپلیکیشنهای «بیسفون» و «ساینا» که به عنوان اپلیکیشنهای تولید داخل و جایگزین وایبر و واتس اپ توسط وزیر ارتباطات و فن آوری اطلاعات معرفی شده بود، ساخته شرکتهای خارج از ایران هستند و علاوه بر آن به دلیل وجود حفره های امنیتی جدی، برای استفاده کاربران ایرانی امن نیستند.
به گزارش صدای ایرانیان، در ۱۵ مهر ماه ۹۳ خبرگزاری فارس اعلام کرد در پی نامهی محسنی اژهای به وزیر ارتباطات درباره مسدود کردن و کنترل اطلاعاتی موثر شبکههای اجتماعی نظیر وآتساپ، وایبر و تانگو، وزیر ارتباطات دو اپلیکیشن «بیسفون» و «ساینا» را به عنوان جایگزین این اپلیکیشنها معرفی کرد.
تحقیقات کمپین بر روی دو اپلیکیشن یاد شده حاکی از آن است که برخلاف گفته وزیر ارتباطات اپلیکیشن بیسفون درواقع یک اپلیکیشن تولید شرکت Bistalk در کشور سویس است و اپلیکیشن ساینا نیز یک کپی از روی اپلیکیشن متن بازی به نام LinPhone است.
ساینا اسمی هست که قبلا برای مرورگر ایرانی معرفی شده بود. مرورگری که وبسایت خبرآنلاین در تاریخ ۴ اسفند ۱۳۹۲ اعلام کرد علی رغم تولید با هزینه ۴۰۰ میلیون تومان، کپی شده از مرورگر فایرفاکس است با این تفاوت که دارای کی پوسته فارسی و گواهینامه امنیتی اس.اس.ال تولید دستگاههای دولتی در ایران است. به دلیل اینکه این گوهینامه در هیچ مرورگری دارای اعتبار نیست عملا استفاده از این گواهینامه شنود ارتباطات کاربران توسط نهادهای دولتی را امکان پذیر می کند.
تحقیقات کمپین همچنین نشان می دهد که اپلیکیشن جدید با عنوان ساینا که به عنوان جایگزین اپلیکشن وایبر معرفی شده، با استفاده از هسته اصلی اپلیکیشن متن باز فرانسوی به نام لینفون تولید شده و بخشهایی از کد اصلی این برنامه تعییر یافته است. این اپلیکیشن در زمان نصب از کاربر می خواهد که امکان دسترسی به بخشیهایی از اطلاعات خود را به منظور ضبط صدا، عکس گرفتن، خواندن و ایجاد تغییر در فهرست شماره تلفنها، دسترسی به سابقه تماسهای تلفنی، خواندن و تغییر در اطلاعاتی که توسط درگاه یو.اس.بی به گوشی متصل میشود، را فراهم کند یا به برنامه بدهد. به این ترتیب عملا کاربر اطلاعات شخصی خود را در اختیار گردانندگان این اپلیکشن که متعلق به نهادهای دولتی است فراهم می کند و عملا باعث دسترسی و کنترل نهادهای یاد شده بر تبادل اطلاعات بین کاربران می شود. درصورتی که کاربر با این دسترسیها موافقت نکند این اپلیکیشن نصب نخواهد شد.
همچنین تحقیقات کمپین نشان می دهد با توجه به نحوه ساخت این اپلیکیشن ها، رمزگذاری ارتباطات کاربران و ذخیره امن اطلاعات برای آنها امکان پذیر نیست. به دلیل اینکه اطلاعات کاربران در سرورهای داخلی ذخیره میشوند، این مکالمهها و ارتباطات کاربران در دسترس نهادهای امنیتی هستند.
* شرح عکس: تصویر کد اپکلیکیشن ساینا که نشاندهنده استفاده از اپلیکیشن فرانیوی لینفون است.